top of page

Spelend leren sluit aan bij de natuurlijke ontwikkeling

De krantenkoppen staan er vol mee: de druk op kleuters wordt steeds groter waardoor kleuters in de knel komen. Waar is spelend leren gebleven in de onderbouw van de basisschool? Dit onderwerp is behoorlijk ondergesneeuwd door het maken van toetsen en het ploeteren op het begrijpen van cijfers en letters. Uit het zwartboek ‘Kleuters in de knel’ is zelfs gebleken dat kinderen in het begin van hun schooltijd al psychische schade oplopen. Het is bovendien ook helemaal niet nodig dat kinderen in groep 1 en 2 al lees gerelateerde vaardigheden moeten leren. Hierdoor behalen kleuters geen voorsprong en het sluit niet aan bij hun natuurlijke ontwikkeling. Het is mijn missie om spelend leren in de onderbouw (weer) de hoofdrol te laten spelen. Wil je meer weten over hoe je spelend leren in jouw onderwijs kunt verwerken of hoe kunt aansluiten bij kinderen met hoogbegaafdheid? Vul het contactformulier in en we bespreken wat ik voor je kan betekenen.

jelleke-vanooteghem-bNUGJD3gO94-unsplash
scott-webb-obKbq4Z3cuA-unsplash.jpg

Spelend leren biedt kinderen de meeste ontwikkelingsmogelijkheden

Naast het feit dat de focus op het schoolse helemaal niet nodig is, is spel ook essentieel voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Niet voor niets zie ontwikkelingspsycholoog Vygotsky dat spel kinderen de meeste ontwikkelingsmogelijkheden biedt. Hierdoor begrijpen ze de werkelijkheid beter en worden ze gemotiveerd om te leren. Het is daarom ook niet vreemd dat de signalen vanuit het kleuteronderwijs negatief zijn. Veel kleuters zijn ongelukkig, staan onder druk of zijn niet betrokken bij de ‘les’. Laten we samen zorgen dat jouw kleuters weer gelukkig worden! Spelend leren is hiervoor het meest geschikt omdat er wordt aangesloten bij de natuurlijke ontwikkeling. Wil je meer weten hoe je dit aanpakt? Of wil je meer weten over hoe je jouw onderwijs kunt laten aansluiten bij kinderen met hechtingsstoornissen? Vul het contactformulier in en we bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Handvatten voor spelend leren

Wist je dat het vanuit de inspectie helemaal niet verplicht wordt gesteld dat er met programma’s wordt gewerkt? Verrassend genoeg blijkt de inspectie van het onderwijs helemaal niet zo tevreden over het gebruik van methodes in de onderbouw. Door spelend leren in te zetten worden kinderen van nature nieuwsgierig gemaakt. Dit is het beste recept om tot leren te komen. Maar hoe richt je hoeken in zodat de ontwikkeling wordt geprikkeld? Hoe maak je kinderen nieuwsgierig naar thema’s rondom beginnende geletterdheid en beginnende gecijferdheid? Hoe zet je een rijk spelthema op? Al deze vragen worden beantwoord in de cursus ‘Spelend leren in de onderbouw’. Schrijf je in via het contactformulier en krijg gratis de ‘Handreiking spelend leren’ en de ‘Hoekenwijzer’ cadeau!

bottom of page